DAN SLOVENSKE HRANE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

V okviru »Dneva slovenske hrane«, ki bo v petek, 17. novembra 2017, bo tudi letos potekal projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk« (TSZ), v katerega so vključeni slovenski vrtci in osnovne šole z namenom, da pomen kmetijstva,

živilske industrije, čebelarstva, ohranjanja čistega okolja v povezavi s pomenom zdrave in uravnotežene prehrane ter gibanja spoznajo že otroci – da skozi idejo o nujnosti zajtrkovanja spoznajo, da je potrebno biti pozoren, kakšno hrano jemo in posledično, da je lokalna hrana ustreznejši izbor.

Po že ustaljenih načelih ga pripravlja Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skupaj z vzgojno-izobraževalnimi zavodi, z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za kulturo in številnimi drugimi partnerji. 

Na ta dan bomo posebno pozornost namenili nakupu kakovostnih, lokalno pridelanih živil slovenskega izvora. Učencem  bomo za zajtrk postregli kmečki kruh iz krušne peči, maslo in mleko z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, slovenski med z zaščiteno geografsko označbo in jabolka iz slovenskih sadovnjakov.

Ob zajtrku se bodo učenci pogovarjali o pomenu uživanja zajtrka, prednostih lokalno pridelane hrane in spoznali od kod so prispela živila za zajtrk. 

V okviru tega projekta in nove Šolske sheme so na šoli predstavili  svoje pridelke in izdelke lokalni pridelovalci sadja in izdelkov iz sadja ter mleka in mlečnih izdelkov z oznako »izbrana kakovost- Slovenija«

Več o projektu Tradicionalni slovenski zajtrk si lahko preberete na: http://www.tradicionalni-zajtrk.si/

Pripravila: Zlatka Harl, org. prehrane

(Visited 45 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost