O Maksu Durjavi

 

Maks Durjava (1915 - 1941)

Maks Durjava  se je rodil 8.12.1915 v Mariboru očetu Maksu in mami Ani. V Mariboru je dokončal ljudsko šolo med leti 1926-1934 je bil dijak realne gimnazije. Nato se je vpisal  na oddelek ladjedelništva tehnične visoke šole v Zagrebu, kjer se je takoj priključil naprednemu gibanju študentov. V Zagrebu se je moral kot študent vzdrževati sam z inštrukcijami in drugimi priložnostnimi deli. Imel je razvit socialni čut, zato je sovražil izkoriščanje  in je takoj, ko je prišel v stik s komunistično mladino Jugoslavije (SKOJ) z navdušenjem sprejel program Komunistične partije Jugoslavije ter mu ostal zvest do konca. Zaradi tega ga je  od leta 1934 do okupacije policija stare Jugoslavije neprestano preganjala in zapirala.

 

Njegove partijske naloge so bile zelo raznovrstne. Sodeloval je pri organizaciji partijske šole v Zagrebu in partijskem tisku. Leta 1940 je bil odgovorni urednik Ljudske pravice, ki je izhajala v Zagrebu. Pri tem je imel direkten stik z Edvardom Kardeljem. Že v stari Jugoslaviji je organiziral ponarejanje vseh vrst legitimacij in dokumentov, po okupaciji pa je razširil to tehniko na ponarejanje prepustnic, potnih listov, legitimacij in dokumentov, ki jih je izdajal okupator, vojaška oblast in ustaška vlada v Zagrebu. Prav tako je imel pomembno vlogo pri prvi ilegalni radijski postaji Komunistične partije Jugoslavije v Zagrebu. Zaupano mu je bilo vzdrževanje zveze med centralnim komitejem komunistične partije Hrvaške in Slovenije. Bil je v direktnem stiku s  Tonetom Tomšičem, Radetom Končarjem in Dušanom Kvedrom.

 

Leta 1938 je bil poslan z izrednimi nalogami v Nemčijo in Češkoslovaško, leta 1940 pa v Italijo.

 

Pri izvrševanju nalog je bil požrtvovalen, hraber in predan.

 

Julija 1941 je ob povratku iz partijskega dela (korektura matric za ponarejanje dokumentov) padel v zasedo ustaški policiji, ki je obkolila hišo, kjer je ilegalno stanoval. Bil je aretiran in priveden pred naglo sodišče (»preki sud«). 26. 8. So ga ustrelili v maksimirskem gozdu v predmestju Zagreba. Padel je junaško, z dvignjeno pestjo in vzklikom: »Hrvatski narod platit će vam to! Živela Komunistična partija!«. Truplo so po ustrelitvi prepeljali na Inštitut za sodno medicino. Po izpovedi priče Antuna Biljena, pomočnika na inštitutu je takratna ilegalna organizacija Osvobodilne fronte na skrivaj fotografirala njegovo truplo. Fotografija, na kateri je bila razvidna stisnjena pest, je bila na skrivaj  poslana glavnemu štabu partizanskega odpora. Po mnenju priče je bilo truplo odpeljano iz Inštituta za sodno medicino v Rakov potok.

 

Oče, mati in tri sestre so bili leta 1941 izgnani iz Maribora v izbirno taborišče Bosanska Gradiška. Od tod je uspelo očetu preseliti družino v Ljubljano. Tu so se vsi opredelili za Osvobodilno fronto, jo podpirali in delovali v njej. Okupacijske oblasti so družino preganjale in kot že rečeno zaprle nekatere njene člane.

Leta 1961, natančneje 8. februarja, ko praznujemo Slovenci svoj kulturni praznik, je bila otvoritev celotne šole, ki je dobila ime po Maksu Durjavi.

 

(Visited 62 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost